syrop z dzikiego bzu 2.0 - wersja nie wiem czy lepsza, ale insza馃檪
To b臋dzie udoskonalona wersja przepisu na syrop z kwiat贸w czarnego bzu, kt贸ry ju偶 kiedy艣 gdzie艣 wrzuci艂am (bodaj偶e na Instagram:))
Je艣li go znacie to super, jest on r贸wnie偶 艣wietny, a je艣li nie, nic straconego, zrobicie udoskonalon膮 wersj臋. Albo po prostu nieco inn膮.
Co potrzebujecie?
- sporo baldach贸w dzikiego bzu. Ja da艂am oko艂o 80, bo chcia艂am, 偶eby syrop by艂 naprawd臋 bogaty w aromat. Zbiera艂am w s艂oneczny dzie艅, bo tutaj wa偶ny jest py艂ek - co za tym idzie kwiat贸w nie myjemy, szukamy po prostu miejsce z da艂a od dr贸g.
- cukier 1 kg ( mo偶na wi臋cej, natomiast ja nie przepadam za bardzo s艂odkimi syropami, mam wtedy wra偶enie, ze wszystkie smakuj膮 tak samo 馃檪)
- 5 pomara艅czy + sok z 3 (mo偶esz doda膰 szklank臋 soku pomara艅czowego z kartonika)
- 4 cytryny
- 250 ml bia艂ego p贸艂wytrawnego wina
- 70 ml aperolu, aperitiwu
- 4 litry wody
1. Zagotuj wod臋 z cukrem. A偶 si臋 rozpu艣ci.
2. Dolej wino, sok z pomara艅czy.
Dodaj kwiaty, pomara艅cze i cytryny. Oraz aperol. Doda fajnego koloru i lekkiej goryczki.
3. Odstaw garnek w ciemne, ch艂odne miejsce na 24h.
4. Ponownie zagotuj, tylko do momentu zagotowania.
5. Przeced藕 syrop, rozlej do butelek, s艂oik贸w. Dla pewno艣ci zapasteryzowa艂am, aby unikn膮膰 niemi艂ych niespodzianek - w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez 30 min. Zostaw w wy艂膮czonym do ostygni臋cia.
Ciesz si臋 tym smakiem! Ja dodaje do herbat, do lemoniad, do mocktaili - tutaj 艣wietnie zagra z opcja bezalkoholowego ginu, cavy. Z alkoholowa wersja te偶 oczywi艣cie b臋dzie pysznie 馃檪
Komentarze
Prze艣lij komentarz